Ryska terroroffer kräver ersättning

Fler och fler av offren från gisslandramat i Dubrovkateatern i Moskva i höstas kräver ersättning av staden. Advokaterna har fått avslag i sex fall i domstolen men går vidare med 74 nya fall.
På torsdagen var det Herman Ivanovich tur att besöka domstolen i Moskva. – Jag vet att våra domstolar praktiskt taget inte fungerar. Men tron fanns att det skulle bli på ett annat sätt, att domstolar verkar för folks bästa, också i Ryssland. Herman Ivanovich är fårad och gråhårig. På torsdagen skulle lokaldomstolen i Moskva behandla hans och ytterligare ett fall där anhöriga kräver kompensation från Moskvas stad i enlighet med en lag som ger offer för terror rätt till ersättning. I förra veckan avslog domaren sex liknande fall. Idag kom hon inte ens till rättssalen. Besvikelse och sorg stod skrivet i den gamle mannens ansikte. Hans dotter dog, men 14-åriga dotterdottern överlevde. – Hon ville inte lämna sin mamma, men mamman föste ut henne ur salen med andra barn, berättar morfar Herman. Dottern dog av gasen, som ryssarna använde för att oskadliggöra de tjetjenska rebellerna. Morfar och mormor ska nu försörja barnbarnen på 14 och 9 år. Detta på två pensioner som motsvarar 1000 kr i månaden. Advokaten Igor Trunov som företräder alla som söker kompensation tänker dock inte ge sig. – Detta är bara början, får vi inte rätt här går vi vidare till högre instans och om inte det hjälper går vi till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strassbourg, sa Igor Trunov utanför domstolen. Han och hans advokathustru företräder nu mer än 80 personer som kräver ersättning. Rättsfallet är det första i sitt slag i Ryssland. 129 människor av 750 på teatern dödades i gisslandramat.
Maria Persson Löfgren, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".