Blix: Inga läckor bland FN:s vapeninspektörer

Vapeninspektörernas chef Hans Blix tillbakavisar i Ekot upprepade uppgifter i amerikanska medier att inspektionsgrupperna kan ha infiltrerats och att det finns personer som läcker uppgifter till irakier. Något som skulle ha lett till att Bagdadregimen hinner forsla bort bevismaterial.
Utrikesminister Colin Powell väntas på onsdag inför FN:s säkerhetsråd på onsdag visa bildbevis på att irakierna sanerar inspektionsplatser, men det beror alltså enligt Hans Blix i så fall inte på läckor från inspektörerna: – Det har antytts nu, och det tror jag inte på något sätt är belagt, att så skulle vara fallet. Jag tror inte hellar att någon på ansvarig nivå på amerikans sida skulle vara beredd att framför ett sådant påstående. – De vet precis vad vi har för säkerhetsåtgärder och jag tror alltså att det inte skett något läckage, säger Hans Blix. Så du tror alltså att det inte kommer fram några för er störa uppgifter nästa onsdag? – Det tror jag inte. Jag så att USA:s utrikesminister Colin Powell sagt att inspektörerena själva skulle ha sagt att irakierna sagt saker och ting strax innan inspektörerna kom. – Det är inte riktigt. Det måste ha kommit från någon felaktig källa till honom. Vi har inte sett något sådant inträffa, Tvärtom, alla våra inspektioner sker utan förvarning till irakierna. Mycket uppmärksamhet Det är naturligtvis mycket uppmärksamhet kring Hans Blix och vapeninspektörerna just nu. De används som slagträ i debatten om den fortsatta Irakpolitiken. Det är osäkert hur länge vapeninspektörerna ska få fortsätta sitt uppdrag i Irak. Blix säger att de arbetar på tills de får andra besked från sin uppdragsgivare, det vill säga säkerhetsrådet. Men där råder ju delade meningar om inspektörernas tidsramar. Det Blix önskar mest just nu är mer aktivt samarbete från irakisk sida. Det finns tid för det, säger han. Vill se samarbetvilja Men han har ännu inte sett någon ökad samarbetsvilja. Trots att han i måndags i sin uppmärksammade redogörelse inför säkerhetsrådet pekade på flera områden där Bagdadregimen inte levt upp till kraven i FN-resolutionerna. Framför allt när den inte lämnade en fullödig rapport om sina program för massförstörlesevapen i december, som säkerhetsrådet hade krävt, säger Hans Blix: – Den största besvikelsen är väl att de missade chansen att göra det. Vill de verkligen komma framåt så är det där de ska börja. – Vi hittade ju de här stridsspetsarna häromdagen. Då sa jag i mitt anförande att de tillsatt en undersökningskommission för att se om det finns mer av det här, säger Hans Blix och fortsätter: Vidga mandaten – Jag sa att det var utmärkt. Då kan vi vidga mandaten för det hör och titta efter anthrax, allt möjligt annat och verkligen komma fram med vad som kan finnas kvar. – Vi vet ju inte hur mycket som finns kvar men vi vill ju att de för fram bevis. Inte bara som hittill s att de bara viftar åt sidan och säger att alla de här frågorna är irrelevanta eller att de rör sig om så irrelevanta grejor att de har vi ingen alnledning att kommentera, säger Hans Blix. – De bör ta de här frågorna seriöst. För det gör vi, och komma frammed något tillägg. Jag har inte sett att de ännu är beredda att göra det. Men jag hoppas på att det är första steget, säger vapeninspektörernas chef Hans Blix.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".