Livstids fängelse för skobombaren

Den så kallade Skobombaren som för drygt ett år sen försökte spränga ett passagerarplan med hjälp av en sprängladdning i skorna, dömdes igår till livstids fängelse i USA. Skobombaren, Richard Reid, som är brittisk medborgare sa att han inte ångrade sig.
Det var en ilsken Richard Reid som igår tog emot sin dom. – Jag befinner mig i krig med ert land, sa Reid till domaren. – Er regering, era vapen och era pengar bär skulden till att muslimer i Irak, Turkiet, Jordanien och Syrien torteras, sa skobombaren som kallar sig soldat i Usama Bin Ladens armé. Ångrade inte försöket Åklagarna hävdade att Ried skulle förbli en övertygad terrorist intill döden och själv sa han att han inte ångrade försöket att spränga 197 människor i luften. Flygvärdinnan som vittnade mot honom beskrev honom som ett djur när han slogs i flygplanet efter att personal och passagerare kastat sig över honom och hindrat honom från sätta eld på sina skor. Trots upprepade försök med tändstickor tändes aldrig stubintråden, vilket experter säger kan ha berott på fotsvett. Tester med liknande sprängmedel har visat att Skobombaren, om han lyckats, skulle ha kunnat spränga planet i luften. Kan ha fått hjälp Den federala polisen FBI hävdar att Skobombaren fick hjälp med att tillverka bomben av en al-Qaida-expert. I sprängladdningen har man hittat handavtryck och hår från en annan, okänd människa.
Cecilia Uddén, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".