Blar till USA för ”krigsråd”

I dag tar USA:s president George Bush emot sin närmaste allierade i Irakfrågan, Storbritanniens premiärminister Tony Blair, i Camp David för vad som många på förhand kallat ett avgörande krigsråd.
På vägen mot USA stannade Tony Blair till i Spaniens huvudstad Madrid på torsdagen och mötte sin spanske kollega José Maria Aznar. Han var initiativtagare till torsdagens unika tidningsupprop om europeisk uppslutning bakom USA som de båda och ytterligare sex europeiska regeringschefer hade undertecknat. Framkallade rysningar På en presskonferens som måste ha framkallat rysningar hos stora delar av Blairs eget ytterst krigsskeptiska parti visade labourpolitikern Blair och den konservative Aznar upp en front av beslutsam och total enighet till stöd för USA. På hemmaplan kallar Blairs kritiker honom för Bushs knähund. Men brittiska regeringskällor låter alltid antyda att det är just Blairs offentliga stöd för USA som ger honom inflytande i enrum i Washington och möjlighet att verka återhållande på Bush. Hålla Bush på FN-vägen I dag väntas Blair försöka använda det inflytandet för att hålla Bush kvar på FN-vägen och övertyga honom om vikten av tålamod några veckor till och av att låta Hans Blix och vapeninspektörerna antingen hitta bevis mot Saddam Hussein eller komma fram till att Irak genom bristande samarbete brutit mot säkerhetsrådets resolution. Blair sägs övertygad om att det i ett sådant läge går att få ett FN-mandat för krig. Knähunden behöver skälla Blair som är i en mer utsatt position än Bush, behöver det mandatet om han skall kunna övertyga sitt eget parti och sitt eget brittiska folk om att han gör rätt. Knähunden behöver skälla, som en tidningskolumnist här uttryckte det.
Agneta Ramberg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".