Byggnads avtal delvis ogiltigt

Byggnadsarbetareförbundet får inte behandla löner och personuppgifter som gäller personer som inte är medlemmar av facket. Det avgjorde Datainspektionen på måndagen. Därmed ogiltigförklaras den delen av byggnadsbranschens kollektivavtal som slöts i våras.

– Vi har gjort en tolkning av personuppgiftslagen och frågan här gällde om man utan arbetstagares samtycke, alltså de arbetstagare som inte är medlemmar i Byggnads, om byggnads har rätt att ta del av deras uppgifter. Vår bedömning är att de inte har den rätten utan samtycke, säger datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Att hantera icke-anslutna personers löner utan tillstånd är ett brott mot deras personliga integritet, anser alltså Datainspektionen. Men Byggnadsarbetareförbundet tänker överklaga beslutet.

Tills vidare kommer de ickeanslutnas löner att behandlas utan att knytas till en person. Men därmed förlorar facket ett viktigt instrument att kontrollera att arbetsgivarna verkligen betalar avtalsenliga löner till alla anställda, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

– Vi vet att det är väldigt många felaktiga uppgifter, eller löneutbetalningar, som sker under året. Vi har sett vissa år, som vi gjort kontroller, att det är tiotals miljoner som vi sparar åt medlemmarna i felaktigt utbetalda löner, och det är inte bara medlemmar utan oorganiserade också.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".