Fem åtalas för brott i Prosolvia

Fem företrädare för it-bolaget Prosolvia åtalades på fredagen. Prosolvia var 1997 en av kometerna på börsen och tusentals småsparare köpte aktier. Året därpå var konkursen ett faktum, och nu påstår chefsåklagare Per Lind att bolagets redovisade miljonvinster var ren bluff.
– Dels kan det vara för att man ville visa sig bättre än vad man i själva verket är, man kanske har satt upp mål som man vill nå, och sedan finns väl kanske en tanke att man har ett intresse om man äger många aktier i bolaget att bolagets aktier värderas högt på börsen, säger Per Lind vid ekobrottsmyndigheten i Göteborg. Per Lind har lett en av de största ekobrottsutredningarna hittills i Sverige, och arbetet med Prosolvia har fört honom till så vitt skilda platser som Yokohama i Japan, Svetorsk i Ryssland och Falköping. Överallt hittades bevis på det han idag rubricerar som grovt svindleri och grovt bokföringsbrott. Ibland rena bluffhistorier Ibland handlar det om affärer som bokförts innan de gått i lås, ibland om rena bluffhistorier, och ibland om att företaget sålt varor till sig självt och räknat det som en intäkt. Nu åtalas koncernchefen, vice koncernchefen, ekonomichefen, revisorn och en anställd på ett av Prosolvias dotterbolag. Att de varit väl medvetna om att det de gjorde var fel ska åklagaren bevisa bland annat med hjälp av beslagtagen e-post: – Det finns exempel på att ”nu är målvakten lugn”, ”målvakten” är en ju term som vi använder i ekobrottsbekämpning, en som man sätter in som en fiktiv person, det är exempel på sådana mejl, säger Per Lind. Alla åtalade förnekar brott Men alla de åtalade nekar till brott. Advokat Per Samuelsson försvarar Prosolvias ekonomichef och säger att det finns affärsmässiga förklaringar till allt och att e-posten bevisar verkligen ingenting: – Om man går ner i bottenskrapet på alla företag så hittar man nog både det ena och det andra konstiga meddelandet. Man får inte dra för långtgående slutsatser av småsaker, va. Men huvudägaren, ekonomichefen, revisorn är väl knappast bottenskrapet? – Nej, men nog kan man väl skicka konstiga mejl till varandra för det, utan att man får tolka det på något kriminellt sätt i en allvarlig sak, va. Det kan ju bara vara ett skämt till exempel. Men åtal är väckt, och åtminstone de två grundarna riskerar fleråriga fängelsestraff. Åklagare Per Lind tror att en fällande dom skulle få stor betydelse för alla som satsade - och förlorade - pengar i Proslovia.
Kristina Hedberg, Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".