Förgiftning av grundvatten i Gaza

Miljösituationen i de ockuperade palestinska områdena är mycket allvarlig, enligt en FN-rapport. En grupp experter har rest runt på Västbanken och Gazaremsan och funnit förgiftning av grundvatten, avsaknad av avloppsrening, obefintlig hantering av giftigt avfall och utarmning av naturmiljön.
Grundvattenresurserna är under hårt tryck. Speciellt den grundvattenkälla, som ligger under Gazaremsan utnyttjas över sin kapacitet. 31 miljoner kubikmeter mer tas ut än som tillförs. Följden är att grundvattennivån sjunker kontinuerligt. Förbjudna bekämningsmedel används En del av färskvattnet är också försaltat och så förorenat av nitrat, klorid och bekämpningsmedel att det varken duger till dricksvatten eller jordbruksbevattning. Många bekämpningsmedel, som är förbjudna i en rad länder används fortfarande i området som exempelvis DDT och lindan. Reningsverk underhålls inte Bristen på avloppsrening innebär svåra hälso- och miljöproblem. Det finns bara ett fåtal avloppsreningsverk i de ockuperade områdena. De räcker inte till och underhålls inte, reservdelar saknas. Resultatet är att avloppsvatten går rakt ut i vattendrag och till Medelhavet eller samlas i stora avloppsgropar. Detsamma gäller fast avfall, hushållsavfall och miljöfarligt avfall, som blandas i en enda röra. Avfallet dumpas på en rad tillfälliga avfallsplatser utan separering och utan åtgärder mot läckage. Alarmerande situation Det finns ingen avfallshantering idag som sker under miljömässigt acceptabla villkor konstaterar rapporten. I brist på annat bränns stora mängder avfall utomhus och det kan ge upphov till utsläpp av giftiga dioxiner. FN-rapporten använder ordet alarmerande om miljösitationen i de ockuperade palestinska områdena och man anser att omedelbara åtgärder måste vidtas. Inget miljöarbete pågår Det är själva konflikten mellan Israel och Palestina och den israeliska militärens restriktioner för rörelsefriheten, som är en grundorsak till att det ser så illa ut just nu. Konfilkten omöjliggör allt offensivt miljöarbete. Den gemensamma israelisk-palestinska miljökommittén, som skapades efter Osloavtalen måste återupplivas och börja jobba, anser författarna till FN-rapporten.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".