Saddam Hussein: Vår beredskap är god

I Irak pågår förberedelserna för ett eventuellt anfall från USA och andra länder. Under ett möte med landets generaler uppges Iraks ledare Saddam Hussein ha sagt att USA ”inte ska inbilla sig att det irakiska försvaret kommer att vara oorganiserat och utan inriktning”. Samtidigt finns det tecken som tyder på att Bagdad är i färd med att inrätta en skyddszon utmed gränsen mellan den norra, kurdiska delen av Irak och övriga landet.
Saddam Hussein sade under mötet i Bagdad med sina generaler, att USA måste inse att det irakiska motståndet kommer att vara starkt och att den amerikanska armén måste vara beredd på omfattande förluster. ”Irak är inte Afghanistan” Han sade att Irak inte är Afghanistan, där USA-trupper förhållandevis lätt kunde ta upp positioner, efter det att talibanerna flytt. Den irakiske ledaren hävdar att även om den USA-ledda koalitionen under kriget vid Persiska viken 1991 förstörde broar, fabriker och andra byggnader så lyckades de inte förstöra irakiernas beslutsamhet, deras trosvisshet eller deras hjärnor. Enligt Saddam Hussein är det amerikanska inflytandet mindre nu än det var för tolv år sedan. Då kunde amerikaner röra sig fritt i världen, det kan de inte nu, enligt den irakiske diktatorn. Planerar skyddszon längs norra gränsen Nu kommer också rapporter om att Saddam Husseins regim planerar att upprätta en skyddszon utmed gränsen mellan den Bagdad-kontrollerade delen av Irak och det kurdiska området i norr. Enligt uppgifter från Kurdistans Demokratiska Parti, som styr norra Irak, har ett antal familjer tvingats bort från sina byar i en 30 kilometer bred zon utmed gränsen. Dessutom ska Bagdad ha flyttat enheter ur den iranska motståndsgruppen Mujaheddin-e-Khalq till området. Använder gerillan mot egna befolkningen Mujaheddin-e-Khalq verkar i Irak mot den iranska regimen, men används också av Saddam Hussein mot hans egen befolkning. Om de här uppgifterna stämmer kan de vara ett led i de förberedelser som Saddam Hussein och hans generaler är i gång med. Vid mötet med sin arméledning uppges Saddam Hussein ha sagt att varje anfall kommer att mötas av flera vågor av motstånd innan de anfallande soldaterna ”fullständigt kommer att krossas”.
Lars Kobbe, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".