Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet tappade stöd efter skatteaffären

Vänsterpartiet förlorade stort i väljar-opinionen efter avslöjandet om Gudrun Schymans skatteaffärer, enligt Temos väljar-barometer för januari. I mätningar dagarna före avslöjandet fick vänsterpartiet hela 11 procent – dagarna efter bara 7 procent. Sammantaget för hela mätperioden hamnar Vänsterpartiet på 8,7 procent.
– Det var ju väntat att det skulle bli en nedgång sen kan man ju ha haft funderingar kring hur stor eller liten den nedgången skulle vara. Men att vi skulle tappa i opinion efter det som har hänt tycker jag inte är konstigt. Vi har ju hela tiden sagt att det som hänt har skadat partiet, det har skadat partiets trovärdighet och det får repareras. Om det tar kort eller lång tid får vi se, säger partisekreteraren Pernilla Zethreus Enligt den här mätningen är det männen och de äldre männen som blivit arga. – Det stämmer med de samtal vi får hit, både vi förtroendevalda och alla anställda som gjort ett heroiskt jobb med att ta emot alla ilskan samtal, de flesta är män som ringer, många äldre. Hur viktig tror du partiledaren är för ert stöd bland väljarna? – Viktig men inte oumbärlig. Partiet är ju detsamma nu som för en vecka sedan och vår politik och våra kongressbeslut är exakt desamma. Vi övriga i ledningen och i partistyrelsen finns ju cokså kvar. Vad ska till för att förtroendet från väljarna ska återvända? – På ett eller annat sätt måste vi lyckas förklara att vår skattepolitik är densamma som tidigare, att vår skattemoral är densamma som tidigare. Alla ska göra rätt för sig är ju en av våra hörnstenar. de moraliska värderingar som vi har finns kvar och det kommer vi att få förklara, säger Pernilla Zethreus.
Inger Arenander Partiernas siffror i procent med förändringen från den förra Temo-mätningen inom parentes. socialdemokraterna 40,8 (-0,3)
moderaterna 17,9 (-0,8)
folkpartiet 15,0 (+1,8)
vänsterpartiet 8,7 (-1,0)
centern 6,3 (+1,4)
kristdemokraterna 6,3 (-1,5)
miljöpartiet 3,6 (+0,4)
Mätningen publiceras i Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".