Fischlers uttalande förvånar jordbruksministern

EU:s fiskerikommissionär Franz Fischler är motståndare till alla ensidga åtgärder för att begränsa torskfisket. Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist är mycket överraskad över Fischlers ståndpunkt. – Jag är mycket förvånad, eftersom kommissionen uppmanade oss att överväga alternativa åtgärder, och det är precis det vi gör nu.
I förra veckan sade EU-kommissionen att Sveriges planerade förbud mot torskfiske strider mot EU:s regler. Sedan dess försöker nu Sverige på andra sätt genomföra åtgärder som ska skydda torsken i Östersjön. En del av de åtgärderna ska handla om svenska vatten och gälla svenska fiskare, eftersom andra EU-länder sedan tidigare inte visat sig vilja ställa lika höga krav som Sverige. Men Franz Fischler anser alltså att Sverige inte ens vid sidan av torskfiskestopp ska vidta några andra ensidiga åtgärder. Ann-Christin Nykvist är av en annan åsikt: – Vi har fått ett brev från kommissionen, där kommissionen uppmanar oss att vidta alternativa åtgärder. Så jag är förvånad över hans uttalande. Vi kommer nu att seriöst jobba med de här frågorna, utifrån de regler som gäller inom EU, och notifiera hos kommissionen. Och då får vi se vad kommissionen säger. Vad drar du för slutsatser av det han säger? – Jag kan inte dra någon annan slutsats än att det finns ett utrymme för att vidta nationella åtgärder, eftersom kommissionen varit så tydlig med detta, och också tydligt har angivit inom ramen för vilka regler vi kan vidta de här åtgärderna. Så jag tycker det har varit glasklart att det finns ett utrymme.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".