”Tingsrätter slogs ihop bra”

De sammanslagningar som gjorts av små tingsrätter till en större på flera platser runt om i landet har fungerat bra. Det är slutsatsen av en utredning som överlämnades till justitieminister Thomas Bodström på fredagen. Utredningen kan få effekter på ytterligare föreslagna sammanslagningar av tingsrätter.
Trots att det gått relativt kort tid sedan sammanslagningarna genomfördes ser alltså ensamutredaren Anders Eriksson bara positiva konsekvenser: – Man kan konstatera att sårbarheten hos tingsrätterna har minskat. Att en tingsrätt till exempel får en domare som blir sjuk behöver inte betyda att arbetet på tingsrätten skadas allvarligt genom att tingsrätterna nu blir större till följd av de här sammanläggningarna. Det har också medfört möjligheter att utjämna arbetsbördan på tingsrätterna på ett bättre sätt, säger Anders Eriksson. Sammanslagningar 1999 och 2001 Enligt Anders Eriksson har det även blivit bättre möjligheter att skapa en effektivare organisation internt i tingsrätterna och bättre fördelning av arbetet. Utvärderingen gäller de 30 små tingsrätter runt om i landet som under åren 1999 och 2001 slogs samman till 12 tingsrätter, och det är bland annat den här utvärderingen som ligger till grund för hur regeringen ställer sig till att slå samman fler tingsrätter. Just nu finns ytterligare sju centraliseringar på förslag, men hur det blir med det är för tidigt att säga idag, menar justitieminister Thomas Bodström: – Ja, det är ju så att på vissa håll är de alltför små för att vara effektiva, är det många som säger. Samtidigt ska vi komma ihåg att det är väldigt känsligt att lägga ner en domstol, att det betyder mycket för det ställe där den läggs ner, så att det är också någonting som man måste ta stor hänsyn till, säger Thomas Bodström. Vilka slutsatser kan man egentligen dra av sammanslagningar som gjordes för två eller fyra år sedan? – Ja, det har ju kommit fram i den här utredningen som jag inte har hunnit att läsa eller analysera nu, så det får vi väl se framöver. Tror du att det är rimligt att se några effekter på till exempel rättssäkerheten? – Det får vi se när vi har analyserat det här närmare. Kritikernas farhågor gäller att den lokala förankringen och respekten för rättssamhället försämras, att det blir färre lokalt förankrade nämndemän och att fler rättegångar blir inställda. Till utredningen fanns en parlamentarisk referensgrupp, men en av medlemmarna, kristdemokraten Ragnvi Marcelind, hoppade av i protest mot vad hon tyckte var för snäva direktiven och för kort utredningstid.
Helena Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".