Tyske utrikesminstern måltavla för upprop

Allt fler tror att den artikel undertecknad av 8 europeiska regeringschefer som publicerades på torsdagen, till stöd för USA:s hållning mot Irak, var riktad mot Tyskland och dess utrikesminister Joschka Fischer.
Förvåningen är, också så här dagen efter, lika stor som upprördheten bland många diplomater här i EU:s knutpunkt. Och vissa tycker att den diplomatiska fingerfärdigheten varit ungefär lika frånvarande som sol och värme över Europa i dessa iskalla dagar. EU:s ordförande fick veta av misstag Det berättas till exempel att Costas Semitis, premiärminister i ordförandelandet Grekland, fick höra om utspelet, av misstag. Semitis talade, enligt uppgift, med flera undertecknare av artikeln i veckan. Ingen sade ett ord. Och när Semitis till sist fick information någon dag före publiceringen, så var det, enligt obekräftade uppgifter, av misstag, när Ungerns premiärminister Peter Medygessi i förbifarten sa något om kommande ställningstagande. De flesta tror att det var José Maria Aznar, Spaniens premiärminister som tog initiativet. Spanien är en mycket nära allierad till USA. Även om Tony Blair är en av de mer trogna, så sägs det att president Bush ändå talar mest med sin vän Aznar när han vill höra om stämningar eller bedömningar i Europa. Fischers uttalande väckte irritation Och en bidragande orsak till att Aznar började fatta pennan var sannolikt uttalanden från Tysklands utrikesminister Joschka Fischer. Efter det att unionens utrikesministrar i måndags tog ett uttalande om Irak, så tyckte vissa att Fischer försökte att distansera sig från EU-budskapet, vilket vållat irritation. Därmed såg flera andra länder ett behov av att markera sin solidaritet med USA. Facit ser vi nu. EU står mycket splittrat i en fråga där unionen vill spela en viktig roll. Och den rollen tycks just nu mer bli en av statisternas, än den betydligt mer ledande roll som många inom unionen skulle vilja se. Och hur många svordomar som riktats från ordförandelandet Grekland mot de länder som i veckan fattade pennan vet ingen. Om landet haft ett bötessystem med en euro per svordom så hade de senaste dagarna säkert varit dyra.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".