Kambodja söker förklaringar till raseri mot granne

Efter angreppen mot thailändska intressen i Kambodja söks nu efter förklaringar. Vi kollade aldrig uppgifterna, säger redaktören för tidningen som skrev om thailändsk kränkning av Kambodja.
Först ursinne, sedan förvirring och därefter ångestkänslor. Så går det i sammandrag att beskriva känsloläget i Thailand och Kambodja under två märkliga dygn. Nu söker forskare, politiker och andra bedömare efter förklaringar samtidigt som företagare räknar på de omedelbara ekonomiska förlusterna, minst tvåhundra miljoner kronor. Värst blir de fortsatta konsevenserna i Kambodja, ett av Asiens fattigaste länder. Thailändskt kapital har gradvis under den senaste tioårsperioden medverkat till ett visst ekonomiskt uppsving och gett sysselsättning inom flera branscher, banker, hotell, restaurang, turism, försäkringsbolag, textilindustri. Många thailändare har fått egendom förstörd, dom kommer att backa ur. Händelserna kan dessutom komma att skrämma företag från andra länder. Turismen påverkas också. Mycket av de senaste årens kulturpåverkan från Thailand har setts med oblida ögon bland kambodjanska nationalister. Det finns thailändska röster som manar till eftertanke. En krönikör i Bangkok-tidningen The Nation påpekar att det ökande thailändska film- och TV-skvalet kommit att uppfattats som en form kulturimperialism i Kambodja. Den bildsköna skådespelerskan Savanan Kongying, stjärna i minst tio av de senaste årens thailändska TV-serier är förtvivlad, hon ses i dag gråtande på bilder i thailändska tidningar. Hon är utom sig av sorg för det som hänt, har sömnlösa nätter och har aldrig skymfat Kambodja. I försöken att rekapitulera vad som verkligen välte relationerna mellan Thailand och Kambodja för ett bra tag framöver konstateras att det en var artikel i en liten tidning i Phnom Penh som den 18 januari först skrev om skådespelerskans påstådda kränkande uttalande. Hon skulle sagt att Kambodjas nationalsymbol Angkor Wat borde ägas av Thailand. Tidningens chefredaktör uppger att han tog emot tre personer som berättade att de hört detta sägas i TV. Jag skrev utan att kolla, medger redaktören för tidningen Rasmei Angkor, Ljuset från Angkor. Andra medier hakade på. Och så gick det som det som det gick. Underskatta inte kraften i en såpopera, konstaterar krönikören i tidningen The Nation i dag.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".