Sänkningen av bokmomsen nådde inte ända fram

Sänkningen av bokmomsen för ett år sedan har inte lyckats fullt ut. Det är priserna i bokklubbar, på facklitteratur och på tidskrifter som inte har sänkts tillräckligt, det visar en rapport från regeringens bokpriskommission.
– Ja det är klart att i den bästa av alla världar skulle vi nått alla resultaten. Jag är väl något besviken att vi inte nått målet, säger bokpriskommissionens ordförande Ingegerd Sahlström. För ett drygt år sen sänkte regeringen bokmomsen från 25 till 6 procent. Sänkningen av bokmomsen skulle gynna konsumenten helt och hållet, det var en kulturpolitisk reform, inte ett stöd till bokbranschen. Efter ett år visar det sig nu att resultaten av reformen, som beräknades kosta runt en miljard, är blandade. Men vad gäller skönlitteratur och barnböcker i butik - där har enligt kommissionen sänkningen av bokmomsen slagit igenom, i vissa fall har priserna sänkts med mer än vad man hade behövt. Den litteratur som inte blivit tillräckligt billig är facklitteraturen där priserna enbart gått ner med 11 procent istället för de 13 som skulle vara en fullt genomförd reform. Bland tidskrifterna har priserna bara sänkts med 10 procent, värst är datattidningar som bara sänkt priset med drygt 6 procent. Bokklubbarna har heller inte lyckats, där saknas tre procent i prissänkningar. Siffrorna för bokklubbarna är dock omtvistade, men oberoende av hur man räknar har barnböckerna i bokklubarnna inte sänkts med hälften så mycket som man borde ha gjort. – Med de siffror som är nu så har man ju inte lyckats fullt ut, men jag tycker att man är på väg. När det gäller den skönlitterära delen i bokhandeln har man lyckats och det är jag nöjd med, säger Ingegerd Sahlström.
Jesper Lindau
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".