Fem åtalas för brott i Prosolvia

Fem personer åtalas på fredagen för grov ekonomisk brottslighet inom it-företaget Prosolvia, som gick i konkurs 1998. Chefsåklagare Per Lind vid ekobrottsmyndigheten i Göteborg säger att företaget redovisade en vinst på 80 miljoner kronor, när det borde varit en förlust på över 60 miljoner kronor, och att de åtalade gjorde så med berått mod.
– Gör man detta så systematiskt så är det ganska uppenbart att man vet precis hur man har gjort. Vi har hittat i vårt material att man är helt medveten om att man har bokfört på ett felaktigt sätt, man är helt medveten om det, säger Per Lind. De fem som nu åtalas är koncernchefen, vice koncernchefen, ekonomichefen, revisorn och en medarbetare i ett av Prosolvias dotterbolag. Brottsrubriceringen är grovt svindleri och grovt bokföringsbrott för alla cheferna. För de två andra handlar det om medhjälp till brotten. Bakom rubrikerna döljer sig oftast affärer som bokförts innan de genomförts, alltså blivit ett plus på kontot redan 1997 när pengarna egentligen inte skulle komma in förrän året därpå, men det finns också exempel på rena lögner, som en affär med en rysk motpart i Svetorsk: – Det är, som vi kan säga rakt ut, en bluffaffär, säger Per Lind. Hur då? – Det finns ingen reell affär bakom det här. Vad fanns? – Ingenting. Påhittat. Per Lind kommer att yrka på långa fängelsestraff för de två grundarna av Prosolvia, men de - och alla de andra - nekar till brott. – Det finns affärsmässiga förklaringar till allting, säger advokat Per Samuelsson som försvarar ekonomichefen. Här talas det om rena bluffaffärer, Svetorsk tänker jag nu då, har ni några andra bevis för att det faktiskt fanns en reell affär här? – Nej, från min utgångspunkt, min klients utgångspunkt, hade ju han ett skrivbordsarbete i Sverige, och de handlingar han har granskat gav inte honom anledning till att se att det var något fel på den här affären. Är det fel på den hör han till dem som blev lurade inte till dem som har lurats, säger Per Samuelsson. Kristina Hedberg, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".