TCO spår konjunkturnedgång för 2008

Konjunkturen är på väg att vända ned, anser TCO-ekonomerna i en ny konjunkturrapport. Jämfört med prognoserna för bara några månader sedan är bilden betydligt mer pessimistisk i dag, säger TCO:s chefekonom Lena Hagman.

– Det är ett trendbrott när det gäller produktivitetstillväxten, alltså produktionen i förhållande till arbetade timmar, som nu kommer bli betydligt svagare än vi har blivit vana vid, säger Lena Hagman.

– Det handlar om att exportindustrin är mycket svagare och att branscher som har bidragit väldigt mycket tidigare, till exempel teleproduktindustrin, inte kan väntas bidra lika mycket längre.

Tisdagens konjunkturrapport från TCO är den hittills mest pessimistiska bland konjunkturprognoser när det gäller tillväxten nästa år.

Bedömningen har svängt
Så sent som i maj trodde TCO-ekonomerna att tillväxten 2008 skulle bli 3,4 procent. Nu har deras bedömning svängt kraftigt, den fackliga organisationens ekonomer tror i dag att tillväxten stannar på mera blygsamma 1,5 procent. Då ska man komma ihåg att tillväxten förra året var 4,1 procent och att årets siffra enligt TCO ser ut att bli 2,8 procent.

Det handlar om problem för inte minst exportindustrin, bland annat som en följd av för låga investeringar i Sverige, säger Lena Hagman.

– Konkurrenskraften försämras. Kostnadstrycket stiger, exportindustrierna lyckas inte möta efterfrågan. Det här är ett problem om man inte nu bygger ut kapaciteten snabbare, säger Lena Hagman.

Läget hos småföretagen
På tisdagen presenterar också Almi sin småföretagarbarometer, där konsulter runtom i landet tagit temperaturen på småföretagen.

Också här kommer signaler om att konjunkturtoppen kan vara passerad. Almi anser däremot inte att det rör sig om en konjunkturnedgång, snarare en avmattning, där investeringsviljan nästa år ligger kvar på årets nivå eller dämpas något.

Bedömningen är också att nyanställningarna bland småföretagen inte ökar, utan ligger kvar på årets nivå.

Olika i olika delar av landet
Men det skiljer en hel del mellan olika delar av landet. Småföretagarna i Norrbotten, Jämtland och Sörmland tror mer på goda tider för det egna företaget än småföretagarna i till exempel Stockholms län.

I dagens skörd av konjunkturrapporter finns också banken SEB:s Företagarpanel som frågat små och medelstora företag om läget inför 2008. Den visar hur olika bedömningarna kan vara.

Här har företagarna svarat att 2008 är ett osäkert och svårbedömt år, men att de generellt ser ljust på det närmaste året. Få trodde att 2008 blir året då vi går in i nästa lågkonjunktur.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".