Möjligt göra hemlig kreditupplysning

Sedan årsskiftet är det fritt fram att göra hemliga kreditupplysningar på personer utan att den som undersöks får reda på det. En förändring i yttandefrihetsgrundlagen gör att företagen inte längre måste skicka hem en kopia till den som undersöks.
– Vissa kan tycka att det är intressant att undersöka andra människor utan att man vet om att man blir undersökt. Det är säkert många hundratusen upplysningar som börjar lämnas nu på det här sättet vilket är olyckligt, säger Åke Dahlqvist som ansvarar för personupplysningar på Kreditupplysningsföretaget UC. Varje år begär t ex banker, telefonbolag och hyresvärdar, över fem miljoner kreditupplysingar på privatpersoner I Sverige. I Upplysningcentralens och de andra kreditupplysningsföretagens register finns uppgifter om bland annat inkomst, betalningsanmärkningar och civilstånd för alla som är över 16 år och som bor i Sverige. För att inte uppgifterna ska missbrukas eller vara felaktiga så har hittills en kopia alltid skickats hem till den som undersöks. Där har det stått varför och vem som har velat ha kreditupplysningen. Men, sedan årsskiftet har en grundlagsändring gjort att kreditupplysningslagens skydd för konsumenterna har satts ur spel. För från och med 1 januari kan kreditupplysningsföretagen ansöka om ett så kallat utgivningsbevis för att ha databaser på internet. Utgivningsbeviset ger ett skydd att fritt kunna lämna uppgifter enligt yttandefriheten i grundlagen. Rolf Samuelsson på Datainspektionen som ska granska hur kreditupplysningen fungerar tycker att regeringen nu måste ändra på lagen. – Det vi tycker ska göras nu är att kreditupplysningslagen som reglerar detta ska ändras så snart som möjligt. På vilket sätt kan man ändra den? – Genom att kreditupplysningsföretag inte kan åberopa de här reglerna i yttrandefrihetsgrundlagen som är tänkta för helt andra aktörer. – De är tänkta för massmediaföretag och sådana som sysslar med opinionsbildning och nyhetsförmedling. Det är en väldig kartläggning av människor som finns i de här registren och det ska inte spridas hur som helst. Vi ser en stor fara i detta. Enligt Åke Dahlqvist på på kreditupplysningsföretaget UC har de den här typen av hemliga kreditupplysningar bara för att konkurrera med de andra företagen, och han håller med om att lagen borde ändras. – Vi tycker inte att det är bra att man kan göra på det här sättet. Ändå erbjuder även ni den tjänsten till era kunder. Varför gör ni det? – Vi är ett aktiebolag på en fri marknad. Vi har sagt att vi går inte först, vi försöker undvika det här. Men om våra konkurrenter går ut mot våra kunder och erbjuder tjänsten och lagstiftaren, trots uppmaning bland annat från vår sida, inte ser till att lagarna avspeglar det här, då måste vi följa efter. Erik Boman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".