Kan tänka sig lagändring.

Littorin: Lagen måste ändras efter domen

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin kommer att ändra lagstiftningen så att fackets rätt att stoppa företag med utländska kollektivavtal minskar. Det är nödvändigt med tanke på EG-domstolens utslag i Vaxholmsmålet, anser han.

– Jag är lite förvånad och lite besviken. Förvånad eftersom det inte stämmer överens med generaladvokatens yttrande sedan tidigare i våras och besviken eftersom det innebär att vi måste ändra lagen när det gäller svensk arbetsrätt, åtminstone delvis, säger Sven Otto Littorin.

På vilket sätt ska lagen ändras?

– Det är viktigt att säga att grunderna i svensk arbetsrätt består. Det här handlar bara om utländsk arbetskraft stationerad i Sverige. Där kan vi nu inte, om vi läst domen rätt, tränga undan ett utländskt kollektivavtal, alldeles oavsett innehåll, med ett svenskt kollektivavtal. Det är en marginell förändring, men det är ändå en förändring, säger arbetsmarknadsministern.

Lex Britannia är en lag som ger facket rätt att undantränga utländska företag i Sverige, som inte har svenska kollektivavtal. Den lagen kommer att förändras.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har redan inlett arbetet med att försvaga fackets rättigheter på det här området.

– Det kommer också i framtiden att vara möjligt att undantränga utländska kollektivavtal om jag förstår det hela rätt, men då ska man vara tydlig med att det är just sämre materiella villkor än i det är i svenska kollektivavtal, säger han.

Om de verkligen är lägre kommer facket att få blockera en utländsk arbetsgivare?

– Ja, det är åtminstone den preliminära slutsatsen av den här domen, som blecket knappt har torkat på. Nu ska vi analysera den noga med våra jurister och vi ska prata med parterna. Sedan återkommer vi med förslag under nästa år, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".