Banksamarbete kring penningmarknaden

Uppdaterad 16:45
Flera centralbanker har satt in åtgärder för att motverka en kreditåtstramning på penningmarknaderna.

Det är fem centralbanker, bland annat Europeiska centralbanken, Bank of England, och amerikanska Federal Reserve, som gemensamt pumpar in pengar på kreditmarknaden.

Det hela handlar om att se till att bankerna har tillräckligt med pengar och hindra en kreditåtstramning. Det är motsvarande flera hundra miljarder kronor som centralbankerna pumpar in. Men, enligt nyhetsbyrån Reuters, var däremot efterfrågan från bankerna dämpad på de 10 miljarder pund som Bank of England gick in med.

Höjd interbanksränta
Bakgrunden till centralbankernas aktioner är att bankerna blivit mindre benägna att låna ut pengar till varandra i spåren av den amerikanska bolånekrisen.

Den minskade ”riskaptiten” har pressat upp interbankräntan, den ränta som banker betalar för att låna av varandra. Eftersom det också är oklart vilka som förlorat pengar, och hur mycket, på den amerikanska bolånekrisen så har det påverkat bankernas vilja att låna ut pengar till varandra.

Välfyllda kassor
Men, enligt exempelvis den brittiske centralbankschefen Mervyn King, sitter storbankerna nu med välfyllda kassor. Enligt honom är frågan inte om de har tillräckligt med pengar, utan om de är benägna att låna ut.

I förra veckan så pumpade centralbankerna in ungefär 40 miljarder dollar på kreditmarknaden i en liknande aktion. Då blev responsen från marknaden negativ, kurserna på världens börser sjönk på bred front efter den aktionen.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".