Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Toner från isen avslöjar tjocklek

Många drömmer om att förena arbetet med fritidsintresset. Det gjorde Gunnar Lundmark, akustiker och hängiven skridskoåkare. Han undersökte nämligen det välkända faktum att isen sjunger.
– Det beror på att ljudutbredningen i isen är böjvågor. De böjvågorna utbreder sig med olika hastighet beroende på vad det är för frekvens. För en viss istjocklek finns det en böjvåg i isen som går exakt lika fort som ljudvågorna i luften. Då får man en väldigt bra koppling till ljudvågorna i luften och det är den tonen man hör. Kan man använda sig av de olika tonerna för att veta om isen håller eller ej? – Javisst. Ett tips är att åka omkring med en stämgaffen kanske? – Ja kanske. Tonen blir ljusare och ljusare ju tunnare isen blir. Den som har absolut gehör kan ju då lägga på minnet: att ett ettstruket C håller väl at åka på, 13 centimeter. Vid trestrukna C är det dags att ta sig en allvarlig funderare, bara 3 centimeter. – Ljudutbredningen för den här tonen som hörs är väldigt flack och går längs isen, man hör inte ljudet så tydligt från sina skridskor. Mitt tips är att man ska låta någon åka först, 20 meter framför sig själv. Insjöar och åar i all ära, men fina vintrar är det ju ändå havet som lockar. – På havet är det mycket svårare eftersom isen är segare på havet och den här tonen blir inte så tydlig. Jag tycker man kan höra en antydan till det, men det är inte alls lika tydligt på havet. – Framför allt på våren blir isen porös och seg. Då får man inte den här ljudutbredningen i isen, då hör man ingenting. Det är de absolut farligaste isarna på våren, säger Gunnar Lundmark.
Clara Tesch
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".