Svårt för kvinnor klara militärt styrkeprov

Antalet unga kvinnor som söker sig till värnplikt har ökat kraftigt under det förra året. Från att ha legat på omkring 500 de senaste åren ville i fjol hela 836 kvinnor göra lumpen. Av de som söker genomför ungefär hälften en militär utbildning. Att hälften faller bort beror ofta på att kvinnor inte klarar styrketestet som ingår i mönstringen.
I pliktverkets anläggning i Täby norr om Stockholm mönstras varje år omkring 12 000 unga män och några unga kvinnor. Muskelstyrkan skiljer För att göra lumpen ska rätt kvinna vara på rätt plats, därav de omfattande fysiska och teoretiska proven vid mönstringen. Som bekant så är det fysiken som skiljer män och kvinnor åt, och därmed också muskelstyrkan. Ofta är det just krav på muskelstyrka på nivåer som är anpassade för män som gör att unga kvinnor inte kommer in på den värnpliktsutbildning de hade tänkt sig. Pliktverket bekymrat Pliktverket gläder sig åt att så många unga kvinnor vill göra lumpen, men är samtidigt bekymrat över att reglerna vid mönstringen slår ut de kvinnor som söker sig dit. Marie-Louise Dahl gjorde styrketestet i onsdags och har nu kommit för ett annat test. Hon vill bli tolk inom underrättelsetjänsten. Hon är förvånad över hur tuff mönstringen är: – Det är väl nästan svårare än man tror att som tjej söka till lumpen. Men jag tycker att fler tjejer borde göra det.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".