Stränga straff för mord på journalist i Mocambique

Rättegången mot den mördade journalisten Carlos Cadosos banemän i Mocambiques hvudstad Maputo avslutades på fredagen. Förövarna fick lagens strängaste straff och rättegången som direktsänts i radio och TV har blottlagt korruption ända in i presidentpalatset.
Efter över fyra timmars anförande i ett nästan outhärdligt varmt och fuktigt stort tält mitt på fängelsegården så läste domare Augusto Paulino upp straffen. Dom sex männen som befanns skyldiga till att ha planlagt, och utfört mordet på Carlos Cardoso fick mellan 23 och ett halvt år och 28 år. I månader har folket i Mocambique varit trollbundna vid radio och tv. Den direktsända rättegången har slagit alla publikrekord, inte ens dom populära brasilianska såpoperorna har tillnärmelsevis nå sådan publik. Ingredienserna är häpnadsväckande. En av dom misstänkta, Anibal Antonio dos Santos, försvann från fängelset, landets mest säkra fängelse. Tre polisbefäl från tre polisstyrkor höll var sin av dom tre nycklarna och allt tyder på att dom fick order från hög ort att släppa mannen. Han greps i Sydafrika i gårkväll och är nu på väg hem för att tjäna sitt fängelsestraff. Flera av dom åtalade pekad ut president Chissanos son, Nympine Chissano, som den som beställt mordet. Chissano den yngre tvingades att vittna och är nu föremål för en förundersökning. Carlo Cardoso var en mycket ansedd och outröttlig journalist. Han avslöjade hur en statlig bank, BCM, tömdes på 14 miljoner dollar dagarna innan den privatiserades… och av dom sex som nu idag dömts är tre misstänkta för att ha plundrat banken. Och just det att Cardoso efter att ha klarlagt svindeln drev att på att det skulle bli rättssak, det var motivet bakom mordet. Och som en i publiken i dag i tältet sa, Carlos Cardoso visade sig vara farligare död än levande. Det är som om han har återuppstått.
Marianne Kihlberg, Maputo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".