USA ber Norge om militär hjälp

Norge har som Nato-land fått en förfrågan från USA om militär hjälp i ett eventuellt krig mot Irak, enligt det norska utrikesdepartementet. Norge fanns inte med i torsdagens upprop från flera europeiska Nato-länder till stöd för USA.
– Jag kan bekräfta att Norge har fått en anmodan från USA om styrkebidrag till en eventuell militär aktion mot Irak, säger Karsten Klepsvik, presstalesman för norska UD. Förfrågan som Norge liksom andra Nato-länder fått gäller militära styrkor och utrustning, men norska regeringen väljer att avvakta med sitt svar. Norges statsminister Kjell Magne Bondevik har tidigare varnat USA:s president George Bush för att starta ett krig, utan ett godkännande från FN. Den hållningen gäller fortfarande, säger Karsten Klepsvik. Det är ingen självklarhet att Norge deltar i ett krig, även om FN ger ett godkännande. Redan pågår en debatt i Norge om engagemanget i Afghanistan, där norska militärer finns på plats och hjälper USA i kampen mot terroristnätverket al-Qaida. I veckan var norska militärflygplan med vid en bombattack i landet, och den operationen har väckt stor debatt i Norge. Kritikerna tycker att Norge sitter i knät på USA för mycket, och många är oroliga för att Norge ska dras in i ett krig till nu. En klar majoritet av norrmännen är emot en attack mot Irak.
Beatrice Janzon, Oslo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".