Minister beredd ändra lag om kreditupplysning

Från och med årsskiftet är det möjligt att göra kreditupplysningar utan att den som granskas får reda på det. Det här är ett problem säger konsumentminister Ann-Christin Nykvist, som kan tänka sig att ändra lagen.
– Om uppgifter lämnas ut om min privata ekonomi är det ju angeläget att jag får information om detta. Jag har förståelse för dem som reagerar och jag tror att detta kan vara ett problem. Från och med årskiftet kan alltså vem som helst få både sina inkomstuppgifter och eventuella betalningsanmärkningar kontrollerade utan att man har en aning om det. Hittills har kreditupplysningsföretagen varit tvungna att skicka hem en kopia till den som undersöks, där det har stått varför och vem som har velat ha kreditupplysningen. En ändring i yttrandefrihetsgrundlagen, lämnade ett kryphål som många företag nu utnyttjar. Grundlagen ändrades för att ge webbsidor på internet samma skydd för yttrandefrihet som tidningar tv och radio. Det går till så att kreditupplysningsföretagen ansöker om ett så kallat utgivningsbevis för att skydda sina webbsidor och får därigenom ett skydd som gör att de fritt kan lämna uppgifter enligt yttrandefriheten i grundlagen. Datainspektionen, som ska granska hur kreditupplysningen fungerar är kritiskt till att man numera kan göra hemliga kreditupplysningar, och de tycker att regeringen måste ändra lagen. Något som konsumentminster Ann-Christin Nykvist säger att hon kan tänka sig att göra. – Nu har vi fått påpekanden från Datainspektionen och uppenbarligen är det så att kreditupplysningsföretagen är inte helt lyckliga över detta. Eftersom man ringat in ett problem är naturligt att man tittar på problemet. Om det i förlängningen krävs en lagändring är du beredd att verka för detta? – Då är jag beredd att verka för detta.
Therese Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".