Rikstrafiken bemöter kritik från Arvidsjaur

Rikstrafiken svarar nu på den hårda kritiken från Norrlands inland om hur dåligt flygtrafiken har fungerat dit senaste månaderna. Arvidsjaurs flygplatschef sade i Ekot på torsdagen att att Rikstrafiken borde säga upp avtalet med Danish Air Transport. Men det håller inte Rikstrafikens generaldirektör Kjell Dahlström med om.
– Man kan ju inte bryta ett avtal för att det kommer kritik på några veckor, säger Kjell Dahlström. Vi måste vara en stabil avtalspartner. Danish Air Transport som flugit mellan Stockholm Arlanda och flera orter i norra Norrlands inland sen slutet av oktober har haft för små plan, för få billiga biljetter och för ofta varit för sena. Kritiken har varit dräpande, både mot DAT och mot statliga Rikstrafiken, som gjorde upphandlingen. DAT slutar flyga i vår, och Rikstrafiken ska nästa gång vara nogrannare med att kräva bättre biljettsystem. På vissa punkter har det danska bolaget visst brutit mot avtal, men man måste ge dem en chans, säger Rikstrafikens generaldirektör. Han tycker det har varit för mycket känslomässigt gnäll om småsaker som dåligt kaffe och dåliga smörgåsar på planet, till exempel. Kritiken har varit falsettartad, affekterad och kontraproduktiv, säger generaldirektören: – Jag har förstått att det är kretsar som står väldigt nära flygplatserna och resenärerna som kontraproduktivt driver en onödigt högljudd kritik. Jag tycker de gör sig själva en otjänst. Rikstrafikens mening med denna upphandling är ju inte att köra verksamheten i botten, utan tvärtom att på lite sikt få en stabil och trygg trafikförsörjning på de här flygplatserna.
Pia Sjögren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".