”Regeringen har skapat förtroendeklyfta”

Kritiken har varit omfattande sedan arbetslivsminister Hans Karlsson för några veckor sedan presenterade ett antal förslag som ska minska sjukskrivningarna. SACO:s ordförande Anna Ekström tycker att regeringen har skött arbetet för att få fram förslagen på ett katastrofalt dåligt sätt.
– Jag är väldigt upprörd över det. Det var väldigt dåligt gjort av llite olika skäl. För det första är det dåligt om vi sitter i överläggningar och inte har avslutat dem hör det till att man väntar in det. – Men nästan värre är att regeringen under ett års tid har hänvisat till trepartssamtalen och haft det som en anledning till man väntat med att lägga fram förslag. Om det nu ändå var så att man inte tänkt invänta dem så hade regeringen kunnat regera för ett år sedan, Det handlar om hur sjuskrivningarna ska angripas. Och det drar ihop sig. I slutet av veckan har alla som deltagit i de så kallade trepartssamtalen, SACO, TCO, LO, Kommun och Landstingsförbundet och Arbetsgivaralliansen, lämnat sina synpunkter på samtalens slutförslag. Samtliga är kritiska till att regeringen som man ser det föregripit samtalen. LO skriver i sitt yttrande att regeringens agerande är mycket märkligt. Arbetsgivarna i Kommun- och landstingsförbunden känner sig nonchalerade. De privata har hoppat av. Arbetslivsminister Hans Karlsson som hela tiden understrukit vikten av parternas arbete, säger att parterna har anledning att känna sig störda men försvarar regeringens agerande. – Det har inte skett någon olycka. Men jag kan väl se att parterna hade velat svara i lugn och ro, sen hade regeringen tagit ställning och skrivit en proposition. Men det hade inneburit att jag inte hade kunnat komma till riksdagen med någonting förrän i höst, då hade vi förlorat ytterligare ett halvår. Det är jag väldigt angelägen om att inte göra. Det är huvudpoängen med att regeringen agerade nu. Anna Ekström akademikernas ordförande menar att regeringenn med sitt agerande skapat en förtroendeklyfta. – Om det nu är så att vi sitter i förhandlingar och kompromissar för helhetens skull och så blir det ändå inte helheten då är vi mycket mindre intresserade av att sitta med och vara konstruktiva och kompromissa nästa gång. Där tror jag regeringen skapat ett långsiktigt problem i relationerna med parterna.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".