Senaste räntehöjningen var i oktober.

Ingen räntehöjning denna gång

Riksbanken har beslutat att inte röra sin viktigaste styrränta, reporäntan. Den ligger kvar på fyra procent. Hubert Fromlet, chefekonom på Swedbank anser att beslutet var väntat.

– I det rådande läget var det väntat och förmodligen också rätt.

– Men Riksbanken hänvisar också till att inflationen kan bli ett problem framöver.

Inflationen verkar vara det som oroar Riksbanken mest just nu och banken tror att inflationen kommer att bli högre än man tidigare trott under nästa år, för att sen falla tillbaka i linje med den tidigare prognosen.

Orsaken är bland annat höga energipriser.

Räntehöjning kan komma nästa år
Oron på de internationella finansiella marknaderna gör att det ekonomiska läget är väldigt svårbedömt för tillfället, säger Hubert Fromlert.
– Det är oerhört svårt och det framgår också av Riksbankens pressmeddelande, där man ju hänvisar till den försvagade konjunkturen och fortfarande ganska stort inflationstryck.

– Det har man vägt ihop och säger att nu gör vi ingenting för tillfället, men det kan betyda att räntan går upp längre fram.

Men om det lugnar ner sig på de globala marknaderna kommer blicken återigen att vändas mot Sverige, och eftersom konjunkturen är stark på hemmaplan kan det leda till räntehöjningar nästa år.

– Det sägs också mellan raderna att om konjunkturen blir någorlunda ok de närmaste två åren och konjunkturbedömningen blir säkrare och ändå ganska positiv, då ökar inflationsrisken och därmed också risken för någon eller några få räntehöjningar, säger Hubert Fromlet, chefekonom på Swedbank.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".