EMU-valsedelns formulering påverkar opinionen

Själva formuleringen på röstsedlarna när svenskarna ska folkomrösta om EMU i höst har betydelse. Det visar en SIFO-mätning som TT har gjort. Den fråga som politikerna nu har bestämt sig för, lockar fler väljare, och kan avgöra valet visar undersökningen.
” Anser du att Sverige ska införa euron som valuta, med en rubrik folkomröstning, ja eller nej.” Statsministern presenterade den formulering som en majoritet av politikerna har bestämt sig för starx före jul. De som är emot EMU protesterade, eftersom texten förenklar det hela och döljer vad det handlar om menar de. Två frågor gav olika resultat I TT:s undersökning bland drygt 1000 tillfrågade personer, har två olika frågor använts. Den ena gäller euron, själva pengarna, som vi hörde nyss.Med den blir det flest på ja-sidan. När frågan formuleras om, och gäller ett medlemskap i EMU, då är det fler som säger nej, enligt SIFO, trots att det gäller samma sak. Det är 4 procentenheter som skiljer mellan de olika formuleringarna. Otillräcklig formulering Formuleringen i folkomröstningen har varit omtvistad. Sören Wibe, som leder de socialdemokrater som säger nej till Euron och EMU, tycker att den är otillräcklig. –Det saknas konkretion om de viktigaste sakerna i den formulering som gäller, säger Sören Wibe. Förre näringsministern Anders Sundström leder socialdemokrater för ett ja i EMU-valet. – Folk kan själva väga in vad som ligger i formuleringen, säger Anders Sundström. Den formulering som valts visar verkligen vad det handlar om? – Ja, det tycker jag. Det är en bra formulering, säger Anders Sundström.
Johan Wangström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".