Fd militärchef åtalad för dokumentslarv

En av försvarsmaktens tidigare högsta chefer, generalmajor Tony Stigsson, åtalades på onsdagen för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. I flera år ska Stigsson ha förvarat handlingar på ett sätt som kunnat medföra risker för rikets säkerhet.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand ser brottet som grovt.

– Dels har det varit väldigt viktiga dokument och dels har han alltså missbrukat sin särskilda förtroendeställning. Han har ju varit, eller är, generalmajor, och har därför åtnjutit ett särskilt förtroende, kan man säga, säger Tomas Lindstrand.

Bland de allra hemligaste
Det var i samband med en polisutredning där Tony Stigsson misstänktes för misshandel av sin dåvarande fru som polisen hittade hemliga handlingar i hans hem, bland dem ska flera ha hört till försvarsmaktens allra hemligaste. Där ska bland annat ha funnits uppgifter om olika beredskapsförband.

Tony Stigsson var då en av överbefälhavarens närmaste män och chef för försvarets olika insatser i Sverige och världen.

Åtalet gäller sju av 70 handlingar som hittades, Tony Stigsson ska ha tagit med och förvarat dom på ett otillåtet sätt, och ska inte heller ha lämnat tillbaka dom som han borde.

”Ingen avsikt att sprida vidare”
Enligt åtalet ska han inte haft avsikten att sprida uppgifterna till främmande makt, men det här ska ändå kunna ha inneburit en risk för rikets säkerhet, enligt åtalet.

– De har ett visst värde för Försvarsmakten fortfarande, det vill säga de innehåller uppgifter som gör att det skulle innebära skada om de kom ut till någon annan, obehörig, säger Försvarsmaktens chefsjurist Stefan Ryding-Berg.

Tony Stigsson nekar, och så här säger hans försvarare Gunnar Falk om åtalet.

– När det gäller innehållet i de här handlingarna, så är innehållet inte i något fall av sådan art att ett eventuellt röjande av innehållet skulle ha utgjort något men för rikets säkerhet.

Vad säger han om varför han hade dem förvarade som han hade?

– Genomgående har det varit så att han har behövt ha de här har behövt de här handlingarna för att fullgöra sin tjänst.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".