Reinfeldt vill ha medborgarnas polis

Tjänsten som rikspolischef ska annonseras ut och kunna sökas av vem som vill. Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt i ett tal idag.

– Vi ska berätta att vi vill ha en medborgarnas rikspolischef. En rikspolischef som hör väldigt mycket av de klagomål som finns runt om i Sverige på att våld och brott inte åtgärdas, inte lagförs, och att det inte är medborgarnas utgångspunkt som verkar vara det som man utgår ifrån när man jobbar ibland inom svensk polis.

Fredrik Reinfeldt, som jultalade inför partivänner och journalister, tyckte också att polisen bör ta mer allvarligt på brott bland ungdomar. Enligt statsministern känner många av de unga att de inte blir tagna på allvar eller trodda, eller att brott som begås mot just dem inte betraktas som så farliga.

– Vår bild av att det är poliser som står närmast när rättsväsendet ska fungera, stämmer i de flesta fall inte .

– Polisen, det  är sådana här som kommer efter det att allt redan har hänt, så upplever väldigt många ungdomar det i Sverige idag.

Fredrik Reinfeldt annonserade också att regeringen kommer att föreslå mer resurser till psykvården, särskilt av de unga.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".