Frigavs från Guántanamo - greps på nytt

Efter flera år i fånglägret Guántanamo återvände på onsdagskväll tre personer till Storbritannien. Det gäller tre män som har bott länge i Storbritannien men som inte är brittiska medborgare. De hann knappt landa förrän de greps igen.

En 45-årig jordanier, en 37-årig libyer och en 33-årig algerier blev fria, men bara för en kort stund. Gemensamt för de tre är att de under flera år hade levt i Storbritannien, innan de greps och hamnade på Guántanamo under 2002 och 2003.

Anklagas för terroraktiviteter
De anklagas för att ha deltagit i olika terroraktiviteter. Två av männen påstods till exempel ha varit på i träningsläger för terrorister och haft kontakter med al-Qaida.

Så fort de landade greps två av männen och fördes med eskort till polisstationen Paddington Green i London. Männen greps med stöd av terroristlagstiftningen.

Enligt BBC har även den tredje mannen gripits efter en begäran av Spanien, som vill ha honom utlämnad dit.

24 timmars övervakning
Männen är inte brittiska medborgare och det har i det här fallet varit en nackdel för dem. Amerikanska myndigheter har klassat dem som farliga och i behov av 24 timmars övervakning, vilket är svårt och kostsamt för britterna att hantera.

Men trycket på den brittiska regeringen har varit stort, från människorättsorganisationer och från de gripnas familjer. En 9-årig son till en av männen skrev ett brev till den förre premiärministern Tony Blair.

”Jag saknar min pappa så mycket, jag har inte sett honom på tre år”, skrev pojken i brevet, som tidningen The Independents publicerade på sin förstasida den 9 januari i år.

Oklart
Den brittiska regeringen krävde dock så småningom att männen skulle släppas. Efter förhandlingar mellan USA och Storbritannien anlände så tre män till London, en fjärde frisläppt åkte direkt till sitt hemland Saudiarabien.

Amnesty International i Storbritannien välkomnar att männen har fått återvända. Männens advokat säger att han utgår ifrån att de två gripna snart kommer att släppas.

Exakt vad som ska hända med dem är oklart. En talesperson för inrikesdepartementet uppger att det inte är självklart att männen kommer att få stanna i Storbritannien.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".