Nya palmetips men lite nytt

De senaste veckornas nya skriverier om jakten på statsminister Olof Palmes mördare, har fått tipsströmmen till rikskriminalpolisens Palmegrupp att öka. Men inget av tipsen har fört utredningen framåt, säger rikskriminalens chef Lars Nylén.
Det har snart gått 17 år sedan statsminister Olof Palme sköts till döds på öppen gata i Stockholm. Utredningen om mordet pågår fortfarande för fullt och de senaste veckorna har mycket handlat om ett nytt Sydafrikaspår. Uppmärksamheten i massmedia har fått nya tips att strömma in, men enligt rikskriminalens chef Lars Nylén, har tipsen inte fört utredningen framåt. – Tyvärr så är det sällan det är något nytt i tipsen när det gäller detta mord, säger Lars Nyhlén.Vi tar tacksamt emot tips och hoppas på något nytt. Så gott som varje dag får Palmegruppen vid Rikskriminalen nya tips i jakten på Olof Palmes mördare. Den senaste veckan har tipsfloran ökat, vilket innebär mycket jobb för utredarna. Varje tips ska följas upp och ofta innebär det att någon av palmespanarna måste gå igenom en del av det tidigare materialet, tusentals och åter tusentals sidor. För närvarande ingår 12 personer i den så kallade Palmegruppen. Flera av dem jobbar heltid med att följa upp tips från privatpersoner och de så kallade privatspanarna. Andra har andra arbetsuppgifter bredvid. Rikskriminalens chef Lars Nylén erkänner utan omsvep att ”temperaturen i utredningen onekligen varit högre tidigare”, även om några utredare tidigare i veckan reste utomlands för att hålla nya förhör i det så kallade Sydafrikaspåret. Lars Nylén vill inte prata om resan med hänvisning till förundersökningssekretessen, men så här svarar han på frågan om varför mördaren är på fri fot trots det enorma arbete som läggs ner. – Det har inte gått att styrka vem som är gärningsman eftersom vi inte haft tillräckligt starka bevis för en fällande dom, säger Lars Nyhlén.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".