Svensk is till rysk iskulpturtävling

På lördagen invigdes den internationella isskulpturtävlingen i just nu iskalla S t Petersburg. Men när 300-årsjubilaren firar med isfest kommer inte isen från Ryssland utan de 60 ton som skultörerna använder har importerats från svenska Torneälven.
Är det något som finns i Ryssland så är det is. Men den har sina brister. För det krävs klar och garanterat ren Norrbottensis för bästa resultat i den internationella isskulpturtävlingen i St Petersburg. Tio europeiska länder bland dem Sverige deltar med skulptörlag. Ingen is är så klar och ren som Torneälvens, påstår Svetlana Hedström, som leder Norrbottensdelegationen. Norrbotten passar på att hedra 300-årsjubilaren med en gåva värd nära 4 miljoner kronor. En underskön men kortvarig gåva, för det är ett ishus på 600 kvadratmeter byggt nära Peter Paulsfästningen vid flodstranden. Isen på stadens flod Neva ligger metertjock och det är minst tio minusgrader där skulptörerna arbetar hårt för att bli klara till morgondagens invigning. Historiskt berättas om isbyggen redan för 250 år i Ryssland. En förgrymmad tsarinna Anna straffade en av sina älskare, han hade gift sig med en italienska dessutom katolik. Paret tvingades tillbringa bröllopsnatten i ett ispalats dekorerat med statyer, möbler, ett badhus och en trädgård allt gjort av is från floden Neva. Då förmodligen klarare och renare än dagens Nevais. Det svenska importbidraget blir också en miljöskänk när de 60 tonen klar is smälter ner och förädlar den tydligen mer grumliga Neva.
Maria Persson Löfgren, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".