Samling för Östersjöns ekosystem

Östersjön är ett ekosystem under stark stress och åtgärderna hittills för att få kontroll över miljöproblemen har varit helt otillräckliga. Nu ska Helsingforskommissionen, som arbetar med miljön i Östersjön, Internationella Havsforskningsrådet och Fiskerikommissionen samla sig i en kraftansträngning för att tackla föroreningssituationen.
Programmet stöds av FN:s miljöfond GEF och Världsbanken. I mitten av mars ska programmet dra igång. - Det finns ett väldigt stort behov när det gäller Östersjön att samordna verksamheter som sker mellan Helsingforskommissionen, Fiskerikommissionen och Havsforskningsrådet. Dessutom finns det, kan man säga, stort behov i framför allt de fem östliga länderna att få en uppgradering utav deras datainsamling, säger svensken Jan Thulin vid Internationella Havsforskningsrådet i Köpenhamn som leder arbetet. Ja, grunddata om föroreningar och miljöövervakning är ofta bristfälliga vad gäller de baltiska länderna, Ryssland och Polen. Övergödningen är ett av de största miljöproblemen i Östersjön. Det leder i förlängningen till syrebrist och döda bottnar. Helsingforskommissionens, Helcoms, uppsatta mål att halvera utsläppen av kväve och fosfor har inte lyckats. Utsläppen har bara minskat med i genomsnitt 35 procent. Helcom har i huvudsak inriktat sina åtgärder på punktkällor, alltså att bygga reningsverk i städerna, en viktig insats i sig, men jordbrukets utsläpp är svårare att komma åt. I det här programmet vill man nu främst sikta in sig på de stora diffusa utsläppen från jordbruket. - Vi kan inte längre separera det som sker i havet från det som sker på land, och när vi då betraktar Östersjön idag inom det här programmet ser vi ju det som det stora marina ekosystemet. Det inkluderar hela avrinningsområdet i Östersjön, inklusive alla floder och alltihopa som till syvende och sist faktiskt mynnar ut i Östersjön, och påverkar Östersjön och det vi då ser i havet, säger Jan Thulin. Målet med det nya programmet är koordinering av vetenskapliga data om övergödning, miljögifter och det prekära läget för Östersjöns fiskebestånd samt reningsinsatser som ger avgörande förbättringar av miljösituationen i Östersjön.
Ingrid Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".