Lönsamheten går rakt upp för vissa bönder, men rakt nedåt för andra.

Ojämn lönsamhet för svenska bönder

Det går bra för bönderna just nu, den ekonomiska utvecklingen har inte varit så bra på åtminstone tio år, enligt en rapport från LRF konsult. Men inkomsterna är ojämnt fördelade.

LRF konsult, som är ett dotterbolag till intresseorganisationen Lantbrukarnas riksförbund, har i en rapport kartlagt det ekonomiska utfallet för bönderna i år. Och det, i och för sig preliminär resultatet, visar att det går bra för bönderna.

Men inkomsterna är ojämnt fördelade och samtidigt som vissa bönder tjänar mycket pengar, så kämpar andra för sin överlevnad. LRF konsult uttrycker det som att lönsamheten går rakt upp för vissa bönder, men rakt nedåt för andra.

Goda tider för spannmål
Främst så är det spannmålsproducenterna som har goda tider. Stor efterfrågan på spannmål på världsmarknaden har trissat upp priserna och dessutom har spannmål blivit än mer attraktivt som biobränsle.

Intäkterna för spannmålsbönder har stigit med i snitt 65 procent i år. Att spannmålspriserna har stigit har konsumenterna märkt på höjda matpriser.

Men också de bönder som är inriktade på köttproduktion märker av det. Fodret till djuren har blivit dyrare, de ekonomiska marginalerna krymper, och enligt LRF konsult finns risken att många djurbönder slås ut.

Bristande lönsamhet för mjölkproducenter
Rapporten visar också att tolv procent av landets mjölkproducenter har lagt ner sin verksamhet under 2007 på grund av bristande lönsamhet. Det trots att det pris som bönderna får för sin mjölk har gått upp för första gången på flera år.

LRF Konsult varnar också för att priserna på mejeriprodukter kommer att vara ojämna under ett antal år framöver.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".