RÅ granskar på nytt avvisning från plan

Riksåklagaren, RÅ, har beslutat att åter ta upp förundersökningen mot den pilot som strax efter 11 septemberattackerna tvingade tre män av arabiskt ursprung att lämna ett charterflygplan. Men det är ytterst ovanligt att anmälningar om diskriminering leder till fällande domar eller ens till åtal.
– Av alla de anmälningar som kommer in till åklagarväsendet, och det rör sig väl om cirka 150 per år, var det förra året 7 av dem som ledde till åtal, säger Astrid Eklund, chefsåklagare vid Riksåklagaren. Några veckor efter terrorattackerna den 11 september klev passagerarna ombord på Premiairs charterplan från Stockholm till Las Palmas. Bland dem fanns tre personer med arabiskt ursprung. Piloten på planet beslutade att de tre inte fick åka med, utan måste lämna planet. Motivet var att en av männen, enligt personalen, hade uppträtt nervöst och inte följde säkerhetsbestämmelserna. Männen anmälde det som hänt till polisen och till diskrimineringsombudsmannen. Men på åklagarmyndigheten i Stockholm la man ner förundersökningen. Nu skickas fallet tillbaka för ytterligare utredning. Men det alltså mycket ovanligt med fällande domar i mål som handlar om diskriminering. För några år sen drev RÅ flera mål där personer med utländskt utseende nekats att komma in på restauranger. Men trots att ett av fallen drevs ända upp till högsta domstolen blev ingen fälld för något brott. – Det största problemet med paragrafen är att det krävs att åklagaren ska visa vilket som varit det huvudsakliga motivet för en person som till exempel vägrat släppa någon på en restaurang. Det är där bevisproblemen uppkommer. Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".