Förslag om skärpning av sexköpslagen

Sexköpslagen bör skärpas så att personer som köper sexuella tjänster kan dömas till fängelse, om de prostituerade har anknytning till koppleriverksamhet eller människohandel.

Förslaget kommer idag, torsdag, från vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand i Göteborg, som nu i veckan fick fyra män dömda till villkorlig dom och böter efter att ha köpt sexuella tjänster med hjälp av en koppleriorganisation.

Fängelsestraff
– Den som köper sex av en koppleriorganisation är med och understödjer och ger förutsättning för det grova koppleribrottet. Ett brott där många kvinnor far hemskt illa, säger han.

Om sexköpare kan dömas till fängelse får också polis och åklagare nya möjligheter att anhålla den som köper sex och göra husrannsakningar som kanske kan leda till att man kan komma åt dem som styr människohandeln.

Se över straffskärpning
Hillevi Engström, moderat i justitieutskottet, och hon vill att den kommande utredningen om sexköpslagen ska titta närmare på en straffskärpning.

– Jag är övertygad om att regeringen tar till sig av hans synpunkt att man kan lägga in det i utredningsdirektiven att titta på en straffskärpning för att kunna använda andra tvångsmedel, säger hon.

Det är i en debattartikel i Göteborgs Posten som Thomas Ahlstrand för fram sitt förslag om en skärpning av sexköpslagen. Och han menar att det inte lär bli så svårt att bevisa att sexköparna i alla fall borde inse när de köper sex av någon form av koppleriorganisation.

”Inte fritas från ansvar”
– Om han sedan köper sex av en annan person än den som utför själva handlingen, ännu mer om han köper sex av flickor som är instängda i en lägenhet, eller ger ett ledset och svagt intryck. Men kan jag visa att de här signalerna har funnits, och det ska inte vara så svårt.

– Då tycker jag att det kan räcka som bevisning för att mannen har varit medveten om att han köpt av en sådan här organisation. Sen kanske en tänkt köpare inte har fullt klart för sig om innehållet i det förtryck som en sådan här kvinna drabbas av, och vill väl framförallt inte ha det. Men det ska inte frita honom från ansvar när de här signalerna finns och är tydliga för honom, säger Thomas Ahlstrand.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".