”Inflytande kvar även utanför EMU”

EU-kommissionären Franz Fischler avvisar argumentet att Sverige skulle tappa inflytande i europeiska unionen om Sverige inte ansluter sig till EMU. Det framkom när Fischler var gäst i Ekots lördagsintervju.
Fischler säger att det inte är sant att andra medlemsstater inte längre skulle lyssna på ett Sverige som ställt sig utanför EMU. Inte tappa röst Det är inte riktigt att säga att ingen skulle lyssna på Sverige, säger Fischler. Följden skulle bli att medborgarna började fråga sig varför de överhuvudtaget är med i EU. – Jag tycker det är att gå alldeles för långt att säga så, säger Franz Fischler. Rösträtt avgör Även på Fischler eget område, jordbrukspolitiken, som rör mer än halva EU:s budget, blir Sveriges inflytande enligt Fischler detsamma. Jordbrukspolitiken avgörs i jordbruksministrarnas råd och där har Sverige lika många röster oavsett medlemskap i EMU. Det är rösterna som ger makten. Gynna ekonomiskt Att Franz Fischler ändå är en varm förespråkare för att Sverige går med i den gemsnamma valutan beror på att han anser att det skulle gynna svenskarna ekonomiskt.
Tomas Ramberg
Hela lördagsintervjun med Fischler går i repris lördagkväll tre minuter över sju i p1. Den finns också att höra på ekots hemsida sr.se/ekot.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".