Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kd vill bli största borgerliga parti

Det var splittring inom borgerligheten som gjorde att det inte blev maktskifte i valet i höstas, anser Kristdemokraterna. Nu siktar partiet på att bli det stora allmänborgerliga partiet inför nästa val. Med hjälp av en handlingsplan som klubbats i samband med partiets kommundagar i Jönköping ska kristdemokraterna försöka locka nya grupper av väljare.
– Blir kristdemokraterna några procentenheter starkare kommer vi att dra till oss allmänborgerliga väljare. En uppslutning istället för fortsatt separation inom det allmänborgerliga lägret, säger kristdemokraternas ledare Alf Svensson Konsekvensen borde bli att något annat av de andra partierna försvinner då? – Ja men fråga mig nu inte vilket. Vilket borgerligt parti som inte behövs vill inte Alf Svenson säga, men han anser att det är för många olika röster och viljor idag. Det är alltså kristdemokraterna som ska ta över ledartröjan inom borgerligheten,och få fram den enighet som andra misslyckats med, enligt Alf Svensson. Receptet heter bland annat familjepolitiken och äldreosmorgen och en mer etisk social hållning som ska locka nya grupper I den handlingsplan som klubbades under kommundagarna så betonas invandrarna som en viktig målgrupp, där man redan börjat med värvningen av kandidater med utländsk härkomstock. Framför allt är det dom 15 största kommunerna man siktar in sig på. Tre frågor ska lyftas fram som profilfrågor i varje av de kommunerna, spets i stället för bredd menar Lars O Molin är kommunalråd i Örebro och ordförande i partiets komunpolitiska råd. – Jag kan gå till min egen kommun Örebro. Vi har ett stort problem med stora barngrupper. Detta måste vi jobba med. Vi vill sätta tak för antalet barn i förskolan. En annan stor fråga är de stora bostadsområdena och människor som lever i utanförskap. Vi måste få dem delaktiga. Men är det inte risk att den här satsningen kommer för långt ifrån valet så att människor har glömt när det väl blir val? – Det är viktigt att vi jobbar med de här frågorna hela mandatperioden, säger Lars O Molin.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".