Svensk medborgare fortfarande kvar på terrorlista

Advokaterna till de tre terrorutpekade svenska medborgarna kräver besked från USA om varför en av deras klienter fortfarande är kvar på terrorlistan och har sina tillgångar frysta. Trots löften om en snar lösning är Ahmed Yusuf kvar på sanktionslistan, trots att drygt fem månader har gått sedan de andra två togs bort.
Ahmed Yusuf har tröttnat på att vänta. – Du har inga pengar, du kan inte arbeta, du kan inte försörja din familj, säger han. Ahmed Yusuf känner sig bortglömd. Uppmärksamheten kring honom försvann när USA släppte hans två kollegor i augusti, och lovade att snabbt komma med ett avgörande även i hans fall. Kvar på listan Men tiden har gått och trots upprepade löften om en snar lösning så är han kvar på sanktionslistan - bland alla andra som USA pekat ut för samröre med Usama bin Ladins terrorister. Ahmed Yusufs advokat Tomas Olsson är förvånad. – Amerikanerna förefaller inte påskynda ärendet, säger han. Det måste betraktas som nästintill nonchalant. Nu har vi krävt amerikanerna på ett beked om exakt var processen befinner sig, och hur lång tid det dröjer innan ett beslut kommer. Gjorde allt som krävdes Alla de tre utpekade i Sverige gjorde allt som USA begärde för att kunna bli avförda från listan, berättar Ahmed Yusuf. De tog avstånd från den somaliska banken Barakaat och besvarade på frågeformulären från USA. – De sa att vi måste lämna Baarakat och att vi måste svara på alla frågor, och vi har gjort allt det. Det här är oacceptabelt för mig, säger han. Sitter hemma och grubblar Ahmed Yusuf beskriver hur han sitter ensam hemma och grubblar över sitt öde. Enligt hans advokat Tomas Olsson börjar den över ett år långa historien med terrorlistan och de frysta tillgångarna att ta ut sin rätt. – Han mår allt sämre och i dag är han nästintill förtvivlad över sin situation. Han börjar att förlora hoppet om att detta ska kunna lösa sig inom en rimlig tid, säger han.
Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".