Bygget av skolan i Vaxholm försattes i blockad.

Facket söker ny väg i Vaxholmsmålet

Efter motgången i EG-domstolen funderar nu facket på en ny taktik när Vaxholmsmålet återupptas i Arbetsdomstolen. Facket anser att Laval redan före skolbygget i Vaxholm varit verksamt i Sverige i så stor omfattning att företaget borde bedömas efter samma måttstock som ett svenskt bolag.

– Egentligen var ju Laval inte ett utstationerande företag, utan de var etablerade i Sverige och då är man i ett helt annat regelsystem, säger fackförbundet Byggnads advokat Peter Kindblom.

När processen i Arbetsdomstolen började för tre år sedan, och i utslaget häromdagen från EG-domstolen, betraktades Laval som ett utländskt företag som tillfälligt utfört arbete i Sverige med personal från Lettland.

EG-domstolen slog ju fast att de fackliga stridsåtgärderna var otillåtna eftersom de fackliga kraven som riktades mot bolaget var alltför krångliga och långtgående för att gälla ett utländskt företag.

Förhandlingarna fortsätter i Sverige
Nu är det ju den svenska Arbetsdomstolen som slutgiltigt ska avgöra målet och i de fortsatta domstolsförhandlingarna överväger facket att byta spår och jämställa Laval med svenska företag, eftersom bolaget skulle vara väl etablerat i Sverige vid tiden för bygget i Vaxholm.

I en artikel i branschtidningen Byggindustrin publicerad i december 2004, när konflikten pågick som bäst, så uppger Lavals företrädare i Sverige att företaget från år 2000 haft åtta byggprojekt i Sverige förutom skolan i Vaxholm. Vid ett av dem tecknades också kollektivavtal med fackförbundet Byggnads.

Lavals advokat Anders Elmér tycker att det är helt fel att jämställa Laval med svenska företag och att  EG-domstolens utlåtande i så fall inte skulle ha någon betydelse i Arbetsdomstolen.

– Det är ju fullkomligt befängt att påstå att Laval skulle varit etablerat. Det finns ju ett antal utländska företag som utstationerar arbetstagare här på olika projekt utan att bli etablerade. Så det är bara ett senkommet försök att rädda ansiktet.

Facket ska utreda frågan
LO-TCO:s rättsskydds chef Dan Holke, som företräder Elektrikerförbundet i rättegången, försvarar möjligheten att byta spår när förhandlingarna återupptas i Arbetsdomstolen.

– Vi har ju ingen anledning att påstå något som inte är korrekt, utan vi måste utreda det här och se hur var det egentligen.

– Är situationen en helt annan än den vi trodde måste vi lägga fram de fakta. Vi har ingen anledning att vrida till det här på något vis utan det är bara att presentera verkligheten i domstolen.

Men Lavals advokat Anders Elmér tror inte att facket skulle bli mer framgångsrikt genom att hävda att Laval ska bedömas som ett svenskt företag eftersom Laval hade ett kollektivavtal med ett lettiskt fackförbund.

– Jag vet inte om det är så mycket bättre för motparten om de skulle varit etablerade här. För då har de tillgripit en stridsåtgärd mot ett företag som har kollektivavtal. Det kan man inte göra mot ett företag som är etablerat i Sverige, säger Lavals advokat Anders Elmér.

Johan Prane
johan.prane@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".