Tchad rannsakar franska barnsmugglare

I dag, fredag, inleds rättegången mot de sex fransmän som planerade att föra ut 103 barn från Tchad till Frankrike. Själva hävdar de att de skulle rädda barnen från striderna i Darfur, som gränsar till Tchad, men de står nu i stället åtalade för kidnappning och riskerar långa straff.

Fransmännen från Zoés Ark riskerar att dömas till alltifrån fem till tjugo års arbetsläger i Tchad, som straff för sina försök att föra ut 103 barn ur landet. Ytterligare fyra personer från regionen ska ha varit inblandade och ställs också inför rätta i dag.

Hela historien startade den 28 april, då Zoés Ark annonserade på sin hemsida att den tänkte rädda 10 000 barn från Darfur och mänsklig galenskap. Under sommaren informerades Frankrikes utrikesministerium och jurister tog då kontakt med organisationen och varnade den för att agera mellanhand för adoptioner utan tillstånd.

Barnen var inte föräldralösa
Den 25 oktober skulle 103 barn gå på planet mot Europa, då operationen stoppades. De sex fransmännen greps och barnen visade sig, enligt internationella biståndsorgan på plats, varken vara föräldralösa eller från Darfur.

Frankrikes president Sarkozy gjorde personligen ett blixtbesök i Tchad kort efter, men han förde bara med sig de gripna journalisterna och den spanska flygplansbesättningen tillbaka.

I över 50 nätter har fransmännen väntat på dagens rättegång. En ska ha fått en kriminalroman av John Grisham och en burk Nutella via mellanhänder av sin fru, men de är annars i dåligt skick uppger nyhetsbyråerna.

Anhöriga till de åtalade fransmännen har i dagarna åkt ner för att följa rättegången som väntas ta åtminstone en vecka.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".