Finsk undervisning kontroversiellt på Åland

På det svenskspråkiga Åland börjar nu den finska minoriteten röra i en kontroversiell fråga, skolundervisningen i finska. Finnarna kräver nu att deras barn skall få hemspråksundervisning i finska. Något dom inte får i dag.
– Att vara en representant för en finskspråkig minoritet gör att vi är mer utsatta än om vi skulle prata något annat minoritetsspråk. Myndigheterna har lättare att ordna undervisning i persiska eller något annat språk än finska, säger tvåbarnspappan Jouko Kinnunen som har flyttat från fastlandet till Åland. Jouko Kinnunen har ställt sej i spetsen för den finskspråkiga minoritetens krav att deras barn skall få hemspråksundervisning i finska. Ett mycket kontroversiellt krav på Åland där det svenska språket har en grundlagsskyddad ställning som det enda gångbara. Men många ålänningar är rädda för att eftergifter åt den finskspråkiga minoriteten tummar på grunden för den åländska självstyrelsen, skyddet av det svenska språket. – Ålands förhållande till finskan är lite svår. Det blir ofta ett osorterat nej till allt som har med finskan att göra. Jag har något att erbjuda Åland, mina barn som kan lära sig bättre finska än genomsnittet. Jag tror de kommer att kunna göra en insats för det åländska samhället. Av dom omkring 26 000 personer som bor på Åland så är mellan 1200 och 1300 finnar. En minoritet som många ålänningar inte alls ser som en minoritet utan som en del av landets finska majoritet som sakta men säkert håller på att tränga undan svenskan i Finland. Det får Jouko Kinnunen också höra när han pläderar för att barnen skall få lära sej prata bra finska i skolan. – Det finns en diskussion som spelar på rädslan, finskan som hot. Det kommer alltid fram. Vi försöker på något sätt underminera självstyrelsen, nu är finskan här och försöker ta över.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".