Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kamp om Stenbeckimperiet bakom kulisserna

I veckan tar Svea Hovrätt beslut som kan få avgörande betydelse för arvet efter den avlidne finansmannen Jan Stenbeck. Det handlar om var boutredningen ska hållas när arvet på minst en halv miljard kronor ska fördelas bland arvingarna.
I augusti förra året dog Jan Stenbeck, sedan dess har kampen om imperiet pågått bakom kulisserna. Frågan har varit hur den så kallade Stenbeckssfären som förknippats så mycket med personen Jan Stenbeck ska kunna hållas ihop. Det handlar om hur tillgångarna ska fördelas mellan arvingarna. När det också blev känt att Stenbeck hade ett barn utom äktenskapet, trappades striden om arvet upp. Stockholms tingsrätt beslutade att boutredningen ska göras i Sverige, eftersom Jan Stenbeck var svensk medborgare. Arvingarna i USA, fru och fyra barn, svarade med att överklaga till hovrätten för att få boutredningsmannen utbytt och boutredningen förlagd till Luxemburg där Jan Stenbeck tidvis bodde. Advokat Per Gratte, som företräder den utomäktenskaplige sonen, tror att dom övriga arvingarna försöker minska insynen om arvet för att slippa dela med sig genom att flytta boutredningen utanför Sverige. - Om det är bara för att förhala ärendet och att man överhuvudtaget inte vill komma till skott med det här, då tycker jag det är stötande. Exakt hur stort arvet är vet ingen utomstående. Frilansjournalisten Stellan Björk har länge forskat i Jan Stenbecks affärer, hans bedömning att familjen Stenbecks samlade förmögenhet i dag är värd två och en halv miljard kronor. Men eftersom Jan Stenbeck inte kontrollerade allt själv så är tillgångarna som ska fördelas i arvet betydligt mindre värt, ändå rör det sig om en halv miljard kronor minst. Tillgångarna består i aktier i Kinnevik och andra bolag i Stenbeckssfären, fastigheter i Sverige och utomlands, exklusiva båtar och tillgångar i olika stiftelser. Men oklarheterna är många. Det kommer att ta lång tid - kanske flera år innan arvet är fördelat, tror Stellan Björk. - Det är komplicerat av flera skäl, dels är det stora tillgångar och väldigt komplicerad förmögenhetsmassa i ett antal länder där det kan handla om olika arvsrätt. Sen finns det ett femte utomäktenskapligt barn vilket laddar för tvist och det har vi redan sett med boutredningen, dessutom en oavslutad skilsmässa, sen vet vi inte om det finns något testamente eller inte. Det här kan ta jättelång tid.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".