EU: SAS bryter mot konkurrensregler

Uppdaterad 11:45
EU-kommissionen anklagar SAS-koncernen för brott mot konkurrensreglerna inom flygfraktssektorn. På torsdagen fick flygbolaget en anklagelseskrift från EU-kommission. SAS ska nu ska sätta sig in i skriften, säger koncernens kommunikationsdirektör Claus Sonberg.

– Det gäller så vitt vi kan förstå misstankar om prissamarbete inom flygfraktbranschen som också gäller SAS Cargo.

Hur ställer ni er till de här anklagelserna?

– Vi har precis fått tagit emot dem, så vi har inte haft tid att sätta oss in i materialet. Men det ska vi omedelbart göra, säger Claus Sonberg.

Enligt SAS rör det sig alltså om misstankar om prissamarbete inom flygfraktsbranschen. Och i SAS:s fall är det SAS Cargo som är satt under luppen av EU-kommissionen.

Kommissionen inledde förra vintern en genomgång av ett tiotal flygfraktsbolag, varav SAS alltså är ett. Så misstankarna om konkurrensbrott kom inte som en blixt från en klar himmel för SAS, säger Claus Sonberg.

– Vi visste att det kunde komma, men det var först på torsdagen som vi fick anklagelseskriften.

Beklagar
För sex år sedan fälldes SAS för kartellbildning och fick den gången böta 370 miljoner kronor. Den här gången får SAS  tillgång till hela materialet som EU-kommissionen bygger sina anklagelser på efter nyår, enligt Claus Sonberg. Och skulle misstankarna om prissamarbete vara sanna är han den förste att beklaga detta.

– Om det visar sig att det förekommit prissamarbete så är det helt oacceptabelt, säger Claus Sonberg.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".