Fiasko för försöket med pendlingsbidrag

Sedan i fjol pågår ett försök med pendlingsstöd för bland andra byggnadsarbetare. Men hittills har försöket inte fungerat och mycket lite pengar har betalats ut.
Byggnadsarbetareförbundet i Luleå var med och kämpade mycket för det här stödet, men nu är dess ordförande Lennart Åhman besviken. – Nej, det har inte fungerat alls, säger han. Man tjänar bättre på att var hemma och vara arbetslös. Hur kunde pendlingsstödet bli så fel? – Vad jag förstår så är det ingen som har behövt pendlingsstöd som har suttit med i utredningen. Det skulle ha varit folk här uppifrån, som skulle ha förklarat precis vad som behövs för att man ska ta jobb på annan ort, säger han. Bara en bråkdel har betalats ut Av de 20 miljoner kronor som staten satsar i det här försöket i fjol och i år betalades förra året bara en och en halv miljon kronor ut, till sammanlagt 349 personer. Siffrorna är inte klara, men det verkar inte som det var många byggjobbare som fick del av stödet, fast det var tänkt så. Dels kom det hela igång för sent när byggboomen i Stockholm redan svalnat. Men det som irriterade mest var att om man fick traktamente så förlorade man genast rätten till pendlingsstöd. Inga besked Den regeln togs bort vid årsskiftet. Men det har ingen talat om för Byggnadsfackets ordförande i det län där nästan var fjärde byggjobbare går arbetslös. Inte heller länsarbetsnämndens expert på pendlingsstödet i Norrbotten, Ingemar Isaksson, hade fått besked om det häromdan. Och han är inte nöjd med fjolåret. – Det var ju sorgligt när vi inte kunde nyttja länets arbetslösa arbetskraft och använda den till något vettigt i Stockholm i stället, säger han. Det var ju det som var syftet. Det blev en mycket liten tummetott, det vi betalade ut förra året. Ökad rörlighet Näringsdepartementet medger att det hittills blev få som fick någon glädje eller nytta av pendlingsstödet, men så kan det gå med försök. Kanslirådet Carina Cronsioe hoppas fortfarande att stödet ska ge ökad rörlighet på arbetsmarknaden, som det heter. – Pendlingsstödet är ju också ett sätt att försöka ge människor, som kanske inte kan flytta direkt, en period då man har möjlighet att pendla, säger hon. Lennart Åhman, Byggnadsfackets ordförande i Luleå, veckopendlar själv från Jokkmokk. Han gör en heltid i stan på fyra dagar. Fredag, lördag, söndag är han hemma och sköter hus och hem, och följer sin son till ishockey och fotboll. – Har man familj vill man ju komma hem varje helg och träffa den. Annars fungerar inte familjeförhållanena, säger han.
Pia Sjögren, Storuman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".