Amerikanernas stöd för Irak-krig ökat

Medan USA och världen sörjer den störtade rymdfärjan Challenger, visar nya opinionsmätningar att det amerikanska folkets motstånd mot ett Irakkrig minskar. President Bushs tal till nationen i tisdags vänd siffrorna uppåt. Både för honom själv och stödet för ett krig.
Två tredjedelar av det amerikanska folket är idag för en militär aktion mot Irak, en uppgång från 57 procent till 66 procent efter President Bushs State of the Union tal i tisdags. För första gången anser en majoritet att USA kan bortse från FN:s eventuella invändningar mot ett krig. Men samtidigt vill de flesta i USA att Bushadministrationen presenterar fler trovärdiga bevis mot Irak. Här i Washington pågår det fortfarande en debatt om vilka hemliga uppgifter Colin Powell ska få lägga fram inför det skeptiska världssamfundet i FN på onsdag. Diskussionen kretsar dels kring riskerna att USA:s spioner och källor kan komma till skada och dels kring hur mycket Powell ska få säga och hur mycket bevismaterial som ska sparas åt presidenten och det tal han väntas hålla inför ett eventuellt krig. Medan det anses finnas bildbevis för hur Irak flyttar och gömmer vapenmaterial, så råder det delade meningar om bevisen för en koppling mellan Irak och al-Qaida. Såväl FBI som CIA uttrycker stark skepsis och flera anonyma källor har sagt att de inte tror att det finns en länk mellan Saddam Hussein och Osama Bin Laden. Under helgen har ledande amerikanska rådgivare uttalat sig i arabiska tidningar. I egyptiska Al Ahram, förklarar Bushs säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice att USA kommer att administrera Irak under en tid efter Saddam Husseins fall och i den saudiska tidningen Asharq al Awsat, säger Pentagonrådgivaren Richard Perlse att Saddam Hussein mycket väl kan vara borta innan Arabförbundet håller sitt nästa toppmöte. Och det sker i mars.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".