Fackligt beröm till Ericsson

Det senaste året har Ericsson sparat och skurit ned för att få ordning på ekonomin. Några av de sista förhandlingarna med facken pågår just nu i Kista i Stockholm där Åke Svenmarck är fackordförande för ingenjörerna. Han anser att det går betydligt bättre nu än när han förhandlade sist.
Från över 100 000 anställda har företaget minskat ordentligt i storlek och på ett år har knappt 30 000 anställda fått sluta. – Om vi jämför med det som gjordes under sommaren 2001 så är det stor skillnad, företaget har gjort ett grannlaga jobb. Har attityden varit annorlunda den här gången jämfört med förra omgången? – Ja, det vill jag också säga att den har varit. Det vi har propagerat för är att de ska följa LAS, och företaget säger att det finns omställningsavtal som ska följas, men att vi ska följa LAS och en tidsordning, det är ju inpräntat på varenda chef vid det här laget också. Åke Svenmarck är nöjd med hur förhandlingarna med Ericsson gått den här gången. Han får medhåll av SIF och Metall, som även de anser att förhandlingarna gått mycket bra. De som sagts upp har fått bra möjligheter till exempelvis omskolning, anser facken. Även arbetsmarknadsminister Hans Carlsson har nyligen gett Ericssonledningen beröm för hur de skött sig i förhandlingarna med facken och för hur de tagit hand om dem som fått gå. De förhandlingar som återstår efter varslen i fjol, är de i Stockholmsområdet där bland annat 750 tjänster på utvecklingsenheten för mobilsystem ska bort. Totalt är det omkring 1 000 anställda som ännu inte fått något besked om de får vara kvar eller inte. Men de flesta kommer att få besked inom en månad. Den enda plumpen i protokollet hittills för Ericsson är att man ännu inte lyckats få fram en lösning för driften av koncernens IT-system. Ericssonledningen har tidigare sagt att hela IT-enheten med 2 000 anställda i Sverige ska läggas ut på externa företag. Men diskussionerna med facken har gått långsamt och någon lösning verkar inte vara klar förrän om ett par månader. Så än är det en bit kvar tills att Ericsson når målet; färre än 60 000 anställda världen över, varav ungefär hälften i Sverige. Senast Ericsson räknade jobbade 71 700 i företaget, varav 32 700 i Sverige. Men några nya varsel för att nå det målet, tror inte Åke Svenmarck blir nödvändigt. – Jag hoppas innerligen att det här är sista gången vi sitter i mitt område i alla fall. Är det många av dina kolleger som slutat självmant? – Det är en del som har slutat också. Jag vill inte säga att det är många, men många vet ju vad som är på gång, och ser man en annan möjlighet så söker man sig härifrån. Det sägs ju att när ett företag får problem så är det de mest kompetenta som lämnar skutan först, som har lättast att få andra jobb. Hur ser du på det i det här fallet? – I dag är det inte lätt att få andra jobb. Det är det som kännetecknar stockholmsregionen – hela IT- och telekomsektorn har drabbats hårt av de nedskärningar som är och det är inte lätt att få jobb i samma bransch. De jobben finns inte.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".