Nej-strid om folkomröstningspengar

Det är upplagt för bråk om pengar mellan olika organisationer som vill driva nej-kampanjer inför EMU-omröstningen i september.
Det handlar om de 48 miljoner kronor i kampanjbidrag som nej-sidan väntas få inför folkomröstningen. För att sköta själva utdelandet av pengarna mellan alla olika organisationer bildas på måndagen en paraplyorganisation. Till demokratiska organisationer bara I förslaget till stadgar sägs att de som ansöker måste vara demokratiska organisationer och de får inte vara främlingsfientliga. Centerns nej-till-EMU-general Lena Ek tycker att Sverigedemokraterna därmed är diskkvalificerade, men hur är det då med det kommunistiska partiet KPML (r) som också gör anspråk på en del av pengarna? – Ja, det är väl kanske, tycker jag, tveksamt. Det där får väl föreningens styrelse diskutera när föreningsmedlemmarna satt kriterierna. Jag tycker väl att det är möjligt att diskutera. Varför är du litet tveksam? – Det beror väl på synen på vilka verktyg man ska använda i det politiska arbetet. Jag är väl mer för fredliga metoder. Det här är ett uttalande som upprör Anders Carlsson, ordförande för KPML (r) som idag, måndag, oinbjuden åker till nej till EMU-organisationernas samling för att föra fram sina krav. – En mycket underlig kommentar, därför att vi har aldrig någonsin använt annat än fredliga metoder i vårt politiska arbete. Det är 48 miljoner som nej-sidan ska få. Hur mycket av de pengarna tycker du det är rimligt att KPML (r) får? – Vi håller på att arbeta fram en budget för folkomröstningskampanjen. Den kommer väl att hamna någonstans på 1,5-2 miljoner, och åtminstone hälften tycker jag att vi bör få från de medel som är anslagna.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".