Ännu en biljätte satsar på Ryssland

Toyota invigde på fredagen sin första fabrik i Ryssland. Biljätten är den senaste i en lång rad av utländska fordonstillverkare som startat eller planerar att starta produktion i Ryssland.

Den ryska bilförsäljningen växer kraftigt och enligt prognoserna kommer Ryssland att bli den enskilt största bilmarknaden i Europa om bara tre år.

Köparnas intresse riktar sig speciellt mot utländska märken, försäljningen av dem ökar med cirka 60 procent i år.

Det är för att möta den efterfrågan som Toyota på fredagen startade sin första ryska bilfabrik, i Sankt Petersburg; till en början ska man tillverka 50 000 bilar per år men tillverkningen ska sedan öka till 200 000.

Utländska biltillverkare står nu i kö till Ryssland: För bara några veckor sedan öppnade Volkswagen en sammansättningsfabrik, på måndag väntas Mitsubishi tillkännage att de också ska bygga en anläggning. Och de är bara några i en lång rad. Just Sankt Petersburg där Toyota nu öppnar verkar bli något av ett ryskt Detroit, sedan tidigare har Ford tillverkning där och Hyundai och Nissan håller på och bygger fabriker.

Utländska investerare inom framför allt energisektorn har haft stora problem de senaste åren med de ryska myndigheterna. Men inom billbranschen och annan mindre känslig tillverkning har det varit mycket enklare. Under de första nio månaderna i år nästan fördubblades de utländska direktinvesteringarna i Ryssland till cirka 20 miljarder dollar.

För de utländska företagen inom bilindustrin har dock ett nytt och kanske överraskande problem dykt upp, den fackliga aktiviteten bland ryska bilarbetare är mycket större än i andra branscher. Nyligen genomförde till exempel de anställda vid Ford en tre veckor lång strejk, den allvarligaste arbetsmarknadskonflikten på mycket länge i Ryssland.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".